Witam Was drogie czytelniczki, każda z Was na pewno ma świadomość jak dieta wpływa na rozwój Naszego dziecka. Jesteśmy w końcu już nie tylko odpowiedzialne za siebie, ale również za to małe maleństwo, które rośnie pod Wasza piersią. Na pewno nie jedna z Was spotkała się z milionem złotych porad, a nie wspominając już o obowiązkowych wskazówkach osób „bezdzietnych” O jakie było oburzenie wśród moich koleżanek ze piję kawę! Ale jak to? Jesteś w ciąży i pijesz kawę? Nie można! Ale w sumie to dlaczego? Skoro maleństwo nie odrzuca, a my robimy to z głową i jest to delikatna kawka z mlekiem (nie mówię o mocnej parzonej kawie), a tym bardziej jeśli lekarz prowadzący nie ma zastrzeżeń to spokojnie tą kawę możemy wypić. Okres ciąży to wspaniały czas dla każdej z nas, mimo niektórych dolegliwości. Nie możemy dać się zwariować, bo każda z nas będzie raczej z niesmakiem ten czas wspominać.

Jeżeli chodzi o suplementację podczas porodu to Kwas foliowy jest obowiązkową witaminą w naszej apteczce do końca drugiego trymestru. Jednak resztę witamin i suplementów najlepiej ustalić osobiście z lekarzem, ponieważ każda z Nas ma inne wyniki i innych witamin potrzebuje podczas ciąży. W dzisiejszych czasach możemy już najczęściej dostać w aptece cały komplet witamin w jednej tabletce, dzięki temu ułatwi nam to dawkowanie. Magnez jest również bardzo potrzebny, pomoże nam rozluźnić brzuch podczas skurczy.

Poniżej przedstawiam Wam mój przykładowy jadłospis na 3 dni.

 

MÓJ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS NA 3DNI:

1 DZIEŃ 2 DZIEŃ 3 DZIEŃ

ŚNIADANIE

  • Dwa jajka sadzone smażone na maśle ze szczypiorkiem
  • Bułka pszenna z żółtym serem i pomidorem
  • Do picia czarna herbata z cytryną

II ŚNIADANIE

  • Sałatka owocowa ( zazwyczaj biorę to co akurat mam ) np. 2xpomarańcze, 2xjabłka, banan i arbuz
  • Delikatna kawa z mlekiem

OBIAD

  • Łosoś gotowany na parze z warzywami oraz gotowane ziemniaki (nie mogę się nadal przełamać do wszelkich kasz, ryżów itd., chociaż wiem jakie to zdrowe  )
  • Szklanka wody z cytryną i miętą

PODWIECZOREK

  • Poł szklanki Müsli z dodatkiem jogurtu( w zależności jaki akurat posiadam w lodówce, nie zawsze jest to jogurt naturalny  ) plus owoce, które mamy w domu ( borówki, maliny, truskawki)
  • Szklanka soku pomarańczowego

KOLACJA

  • Grzanki pszenne z serem i szynką
  • Szklanka wody z cytryna/ Herbata z cytryna

ŚNIADANIE

  • Kanapki z chleba pszennego z szynką lub serem
  • Świeże warzywa typu sałata, pomidory plus ulubione przyprawy
  • Szklanka soku jabłkowego

II ŚNIADANIE

  • Jogurt z nasionami Chia i dodatkiem świeżych owoców
  • Kawa z mlekiem/herbata

OBIAD

  • Smażona w papirusie pierś z kurczaka, pieczone ziemniaczki oraz surówka z białej kapusty
  • Szklanka wody z cytryną i miętą

PODWIECZOREK

  • Delikatna sałatka warzywna – sałata, pomidor, papryka i oliwki z dodatkiem oliwy z oliwek
  • Szklanka świeżego soku pomarańczowego

KOLACJA

  • Naleśniki z twarożkiem lub dżemem
  • Herbata lub sok

ŚNIADANIE

  • Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem
  • Szklanka soku jabłkowego

II ŚNIADANIE

  • Lekka sałatka warzywna z dodatkiem tuńczyka
  • Szklanka wody z cytryna

OBIAD

  • Smażony szpinak z serem feta, śmietanką do sosów i makaronem pszennym typu świderki
  • Szklanka soku pomarańczowego

PODWIECZOREK

  • Pancakes z dowolnymi dodatkami, można podać je na słono lub słodko, zależy od dnia 
  • Woda z miętą

KOLACJA

  • Kanapki z chleba pszennego szynka i warzywami
  • Sok pomidorowy

 

Oczywiście jest to jadłospis przykładowy, którego staram się trzymać. Jestem tylko kobietą i to na dodatek w ciąży więc czasem po prostu mam gorszy dzień i pozwalam sobie na coś słodkiego. Najczęściej jednak zdarza mi się zamienić II śniadanie lub podwieczorek na lody lub ciasto, zwłaszcza jak przychodzą goście w odwiedziny. Nie odmawiam sobie drobnych przyjemności, przecież nie na tym to polega, także wszystko możemy jakoś przejść. Najważniejsze to jeść pełnowartościowe i pożywne śniadanie, jak wiadomo jest to najważniejszy posiłek dnia, a teraz na dodatek dla dwóch osób. Czasami zamienimy też kolację na pizzę lub burgera, ale póki nie zdarza się to codziennie to nie mam z tym problemu.

Okiem dietetyka

1. Duży plus za różnorodność produktów, posiłki nie są monotonne.

2. W jadłospisie występuje dużo owoców, jeżeli nie ma problemu z cukrzycą, insulinoopornością lub otyłością to bardzo dobrze. Owoce zawierają dużo wody, błonnika i witamin.

3. Pojawiają się ryby źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3.

4. To, że w diecie występują ziemniaki to żaden problem. Zawierają potas i witaminę C. Wcale nie są takie niezdrowe jak się powszechnie uważa, a są łatwiej strawne niż kasze.

5. Martwi mnie za to mała ilość płynów w diecie, człowiek składa się w ok. 70-80% z wody, dlatego tak ważne jest jej uzupełnianie. Najlepszym źródłem jest woda mineralna średniozmineralizowana np. Magnesia. Warto pić minimum 1,5 l wody dziennie. Pamiętaj, że herbata i kawa wypłukują wodę z organizmu, warto wtedy pić dodatkową szklankę wody.

6. Dość dużo w Twoim jadłospisie pojawia się pszenicy i to tej oczyszczonej (ubogiej w składniki odżywcze i błonnik) pod postacią naleśników, kanapek, makaronów. Warto pomyśleć o zamiane pieczywa na żytnie lub orkiszowe pełnoziarniste, mąkę do naleśników można zastąpić jaglaną lub gryczaną tak, żeby była większa różnorodność, więcej błonnika i wartości odżywczych.

7. Pamiętaj, że zawsze lepiej zjeść cały owoc niż wypić sok z niego pozbawiony błonnika.

Komentarze ()

Nasz sklep stosuje pliki cookies w celu zapewnienia świadczenia usług oraz dla celów statystycznych. Więcej informacji znajduje się w naszej polityce prywatności.